מוגן באמצעות reCAPTCHA של גוגל פרטיות תנאים
English
שלום אורח, התחבר
תמונת אווירה

בצקת ריאות בחשיפה למים - IPE immersion pulmonary edema

בצקת ריאות הינה תופעה פיזיולוגית של "דליפת נוזלים" ממחזור הדם אל נאדיות הריאה. גם אם הנפגע לא בלע מים ומקור הנוזלים בריאות הינו "פנימי", תוצאות תופעה זו זהות לטביעה.
התופעה שכיחה יותר בקרב אנשים בעלי בעיות לב, אולם מוכרים מקרים רבים של תופעה זו גם בקרב אנשים בריאים כמו לוחמי קומנדו ימי. ואכן, התופעה נחקרה בהקשר זה ע"י חיל הים הישראלי והאמריקאי תחת ההגדרה: בצקת ריאות בשחיית טילוף Swimming induced Pulmonary Edema SIPE.

המקרים הראשונים שנחקרו אירעו במים קרים ולכן הוגדרו בתחילה
"בצקת ריאות בחשיפה למים קרים" אולם בהמשך, כאשר דווחו מקרים דומים גם בחשיפה למים חמימים וגם בקרב צוללים, זכתה תופעה זו להגדרה: בצקת ריאות בחשיפה למים - IPE
immersion pulmonary edema

 

מנגנון
הסיבות לתופעה זאת אינן ידועות, אולם הסברה הרווחת בקרב חוקרי התופעה הינה, כי מדובר בשילוב של עלייה בלחץ ההידרוסטטי על נימי הריאות כתוצאה מטבילת החזה במים וכן של מפל הלחצים שבין הלחץ ההידרוסטטי בלוע ללחץ ההידרוסטטי על החזה כאשר הצולל במצב מאונך. בנוסף, בצלילה ישנה עלייה בלחץ השלילי בנאדיות הריאה כתוצאה מסמיכות אוויר הנשימה וכאשר מאמץ הנשימה עולה כתוצאה ממכשיר נשימה לא תקין (ראה גם פרק 3 – השפעת השהיה
במים על מערכת הנשימה).

הטבילה במים גורמת למספר תופעות פיזיולוגיות, כגון מעבר מהיר של הדם מהרגליים אל החזה, שעלול להגדיל את נפח הדם בחזה. תוספת דם זו גורמת לעלייה של 30% בתפוקת הלב, שמעלה במעט את לחץ הדם. גופם של צוללים הסובלים מיתר לחץ דם או ממחלות לב, במיוחד אלה עם תפקוד שריר לב חלש, יתקשה להתגבר על השינויים המתוארים לעיל ולכן צוללים אלה יהיו חשופים יותר לתופעת הבצקת בריאות.
מסקירה של הספרות הרפואית ניתן לזהות מספר מקרי בוחן של חולים עם IPE, כשבאחוז גבוה מהמקרים לנבדקים היה יתר לחץ דם או מחלות לב וכלי דם. עוד נמצא כי התופעה קיימת בשיעור גבוה יותר בקרב נשים ושלכושר גופני אין השפעה על התופעה.

 

 

סימפטומים
תופעה זו תבוא לידי ביטוי כסימפטומים של התקפה מהירה של קוצר הנשימה:
• שיעול.
• כיח דמי (לפעמים).
• כיחלון.
• בלבול.
• עילפון מים רדודים.
הנוזל מצטבר בחללי האוויר של הריאות ומפריע לחילוף גזים, תופעה הבאה לידי ביטוי כתחושת טביעה, כשבמקרה זה הנוזלים בריאות מגיעים מתוך הגוף ולא כתוצאה משאיפת נוזלים.

 

טיפול ומניעה
לאחרונה הודיע ארגון DAN על קבלת מספר דיווחים בכל חודש לגבי אירועים עם סימפטומים המתאימים ל- IPE ועל כן פרסם המלצה לפיה כל צולל החש סימפטומים של קוצר נשימה או שיעול מתמשך בזמן צלילה, נדרש לסיים את הצלילה לאלתר (באופן בטוח), עם ההגעה לפני המים:

• להושיב זקוף (לא להשכיב) אם הנפגע בהכרה.
• טיפול ב-100% חמצן.

• להימנע ממתן נוזלים
• לחמם את הנפגע.
• פינוי לבית החולים ומתן תרופות רלוונטיות.
כמו כן, ההמלצה הינה לחדול מביצוע צלילות עד לקבלת אישור רפואי.
תופעת ה- IPE נפתרת לרוב זמן קצר לאחר הצלילה, אולם המשך צלילה עם בצקת ריאות עלולה להיות מסוכנת מאוד!

 

*מאמר זה הופיע במקור במהדורה החדשה של הספר "פיזיקה ופיזיולוגיה לצוללים" 

חולצת טריקו נוסטלגית!
עכשיו בחנות!
חולצת טריקו נוסטלגית!
חזר למלאי! חולצת טריקו קצרה עם לוגו הדג היהודי צבע לבן מידות 16, S-3XL
לרכישה ולמידע נוסף >
רכישת ביטוח צלילה + תשלום דמי חבר הכל במקום אחד
ביטוח צלילה!
רכישת ביטוח צלילה + תשלום דמי חבר הכל במקום אחד
ההתאחדות הישראלית לצלילה רואה בביטוח הצלילה את אחד מהשירותים החשובים שביכולתה לספק לחברי ההתאחדות. זכרו שכשאתם רוכשים ביטוח צלילה דרך ההתאחדות הישראלים לצלילה אתם תורמים לפיתוח ענף הצלילה
לרכישת ביטוח צלילה או תשלום דמי חבר >